Bioavfall

Matrester såsom bananskal, frukt, ägg eller det som blev över av gårdagens middag är några av många bioavfall som finns. De flesta hushåll komposterar allt detta och får tillslut en brukbar gödsel medan andra väljer att köpa en konstgjord blomjord istället. Regeringen sätter nu nya mål gällande bioavfall.

Bioavfall

När kaffefiltret är fullt eller när bananen är för brun och gammal väljer många att återvinna dessa och det är dessa rester som vi kallar för bioavfall. Även grönsaksskal och servetter är exempel på sånt som vi komposterar. Man kan antingen få det hämtat eller också kompostera själv hemma. Vid hämtning av Bioavfall används två olika kärl. Ett grönt för de vanliga soppåsarna och ett brunt kärl där det finns en ventilation för matresterna.

Ditt snus, cigaretter eller kattsand är dock exempel på sådant som inte bör finnas i de bruna kärlen. I Bioavfallskärlet vill majoriteten av våra matavfall läggas, men som i de allra flesta fall så finns det undantag. Avokadon, popcornskärnorna och de stora köttbenen är exempel på sådant som kan läggas bland det brännbara avfallet istället.

Vad gör vi på Veolia Water Technologies?

Ungefär en miljon ton matavfall uppkommer varje år i Sverige och Veolia Water Technologies är ledande i att ta hand om hela vattencykeln, inklusive återföring av näringsämnen till moder jord. Vi vill minska miljöpåverkan genom att förbättra produktionsprocesser samt nyttja biprodukter som en alternativ energikälla. Något som även regeringen har mål i. Till nästa år har nämligen regeringen som mål att sortera ut minst 50 procent av matavfallet från svenska hushåll, storkök, butiker och restauranger och behandla dessa biologiskt. När man komposterar återgår det organiska materialet och alla samlade näringsämnen till kretsloppet. Med andra ord kommer den bruna bananen och grönsaksskalen kunna bli gödsel för nya växter och bidra till att skapa nya grönsaker exempelvis.

Share